Kako provoditi oralnu higijenu pasa i mačaka?

png

Oralna higijena naših kućnih ljubimaca često je zanemarena tema. Često se vlasnici obraćaju veterinarima tek kada primijete da njihovi ljubimci imaju problema s jedenjem ili trpe velike bolove. Kako možemo pomoći našim dlakavcima da što dulje uživaju u zdravim zubima? Odgovor je jednostavan: preventivom!

Kao i ljudi, mačići i štenci se rađaju bez zubi. Do drugog mjeseca starosti uglavnom svi probiju mliječne zube. Oko 3-4 mjeseca mliječni zubi počinju ispadati, a do šestog mjeseca svi ispadnu zamijenjeni trajnim zubima. Oralna higijena usne šupljine pasa i mačaka jednako je važna kao i kod ljudi. Svakodnevno četkanje zubi četkicom trebalo bi postati rutina svakog vlasnika. No što ako to nismo radili? Pogledajte fotografije prije i poslije čišćenja zubi.

Bolesti usne šupljine ozbiljna su stanja koja kod životinja izazivaju veliku bol i nelagodu. Često primjećujemo čudno žvakanje, gubitak apetita ili neugodan zadah iz usta. To je pravi trenutak da se obratite svom veterinaru. Veterinar će pregledom usne šupljine utvrditi stanje zubi i procijeniti postoji li potreba za intervencijom. Ako je na zubima prisutan puno plaka i kamenca, veterinar će preporučiti zahvat čišćenja zubi. Taj zahvat se izvodi u općoj anesteziji i uključuje čišćenje zubi ultrazvučnim aparatom, te eventualno vađenje zuba koji stvaraju probleme. Par dana nakon zahvata vaš ljubimac bit će kao nov i moći će nastaviti uživati u svakodnevnom životu i hranjenju.

Važno je redovito održavati oralno zdravlje kako bismo osigurali sretan i bezbrižan život našim dlakavcima.

dr.vet.med Kristina Pirc