Česta pitanja

png
veterinarska stanica otto koprivnica
Pitanja i odgovori

Česti upiti klijenata

Odgovore na neka od najčešćih pitanja možete pronaći ovdje. Ukoliko se odgovor na vaše pitanje ne nalazi ovdje, možete nas kontaktirati putem telefona ili kontakt obrasca na web stranici. 

—–

Od 2. tjedna života kreće se s protokolom dehelmintizacije (tretman protiv unutarnjih parazita) te se nastavlja svaka dva tjedna do starosti od 2. mjeseca, nakon toga ponovimo tretman svaki mjesec do starosti od 6. mj. pa se preventivno nastavlja davati svaka 3 mjeseca.

Postoje ampule, sprejevi, tablete i ogrlice za zaštitu od vanjskih parazita. Ampule se apliciraju na gornju stranu vrata. Životinju ne smijemo kupati 3-4 dana prije i poslije primjene. Zaštita traje mjesec dana. Tablete se primjenjuju peroralno pa je kupanje dozvoljeno u bilo kojem trenutku. Većina tableta traje mjesec dana, osim Bravecta koji pruža zaštitu 3 mjeseca. Ogrlice su repelentne i odbijaju buhe i krpelje, no neće očistiti kućnog ljubimca ako već ima parazite. Zaštita koju pruža ogrlica traje oko 6 mjeseci i treba je pravilno staviti što bliže koži

Štene se cijepi protiv zaraznih bolesti započevši u 8. tjednu života s ponavljanjem cijepljenja svaka 3 tjedna 3 puta. Ova praksa je potrebna jer majčina protutijela nestaju oko 4 mjeseca starosti. Nakon završetka ovog protokola cijepljenja (parvoviroza, štenećak, leptospiroza, zarazni hepatitis i parainfluenca), štene se cijepi protiv bjesnoće i obavezno mu se stavlja mikročip, što je zakonska obveza u RH.

Mačke nije obavezno cijepiti po zakonu no preporučuje se zaštiti ih od osnovnih zaraznih bolesti (panleukopenija, caliciviroza i rhinotracheitis) te protiv zarazne mačje leukemije ukoliko postoji mogućnost izloženosti toj bolesti. Svaku mačku se preporučuje testirati protiv zarazne mačje leukemije i side koju mogu nositi od majke, a prenosi se preko ugriznih rana, spolnim putem te se zarazna mačja leukemija dodatno prenosi putem sline, urina i izmeta i kontagioznija je od side.

Kastracija životinja ima prednosti kao što su smanjenje neželjenog potomstva, prijenosa zaraznih bolesti kod mačaka te smanjivanje agresije i teritorijalnosti kod pasa. Također, smanjuje se rizik od tumora mliječne žlijezde i testisa. Međutim, postoje i nedostaci poput rizika anestezije, mogućnosti nastanka mokraćnih kamenaca kod mačaka i inkontinencije kod starijih kujica. Nakon kastracije, potrebno je paziti na prehranu i osigurati dovoljno tjelesne aktivnosti kako bi se izbjeglo debljanje i povezane zdravstvene probleme.

Na tržištu postoji dehidrat, konzerve, poslastice i sirova hrana za životinje. Preporučuje se jednostavnost i kvalitetna superpremium hrana, prilagođena dobi životinje, a hranjenje prema uputama na pakiranju. Kuhanu hranu treba pripremiti posebno za ljubimce bez začina, suhomesnatih proizvoda ili kostiju. Iako sirova hrana (BARF) je moguća, zahtijeva dobro informiranje i balansiranje obroka, a gotove BARF opcije su dostupne u trgovinama.

Dugodlake pasmine zahtijevaju posebnu brigu oko krzna, uključujući redovito češljanje od malena kako bi se izbjegla odbojnost prema tome. Životinje se preporučuje kupati što rjeđe, najviše jednom mjesečno, koristeći kvalitetne šampone za pse, a izbjegavati ljudske šampone. Mačke se obično ne kupaju, osim u iznimnim situacijama kada je to potrebno zbog njihovog zdravlja.

Ukoliko životinja ima proljev, a i dalje je živahna i jede možete je ispostiti 12 sati pa dati posebnu medicinsku gastrointestinal hranu 7 dana, uvesti probiotke, elektrolite i aktivni ugljen te očistiti životinju od unutarnjih parazita.

Nutricionistika kod pasa i mačaka je jako napredovala i u praksi nam omogućava da pojedine pse i mačke hranimo specijalnom, za njih preporučenom hranom, dakle nepotrebno je dodavati ostatke ljudske hrane, odnosno nikako hraniti psa ili mačku isključivo ljudskom hranom.

Jednostavno i jasno ne. Postoje “ljudski” lijekovi koje veterinari propisuju životinjama, ali to ćemo za vas učiniti nakon pregleda, pretraga i isključivo onda ako ne postoji odgovarajući lijek za životinje pa nam je potreban lijek koji se koristi u ljudskoj medicini.

Online narudžbe

Rezerviraj termin za pregled

Niste pronašli odgovor na vaše pitanje?

Pošaljite upit