Općina Gola: Sufinanciranje Sterilizacije i Kastracije Pasa i Mačaka

png
macka sterizilacija veterinarska otto

Općina Gola je donijela značajnu odluku koja će pomoći vlasnicima pasa i mačaka na svom području. Naime, Općinsko vijeće je na svojoj 14. sjednici, održanoj 22. srpnja 2022., usvojilo Odluku o sufinanciranju sterilizacije i kastracije pasa i mačaka. Ova mjera ima za cilj kontrolirati populaciju kućnih ljubimaca, smanjiti broj napuštenih životinja te promicati odgovorno vlasništvo.

Uvjeti za Sufinanciranje

Kako bi vlasnici ostvarili pravo na sufinanciranje, moraju ispuniti nekoliko ključnih uvjeta:

 1. Pravo na sufinanciranje: Mogu ga ostvariti vlasnici ili posjednici pasa i mačaka koji imaju prebivalište na području Općine Gola. Sufinancira se sterilizacija jednog psa i jedne mačke po domaćinstvu.

 2. Čipiranje pasa: Psi za koje se traži sufinanciranje moraju biti čipirani u ovlaštenoj veterinarskoj stanici. Ovo je u skladu s Pravilnikom o označavanju pasa koji propisuje obvezu mikročipiranja.

 3. Bez dugovanja: Vlasnici koji podnose zahtjev za sufinanciranje ne smiju imati nepodmirenih obveza prema Općini Gola. To uključuje dugovanja za komunalnu naknadu, vodnu naknadu, grobljansku naknadu, troškove ukopa, stipendije ili druge obveze.

Proces Podnošenja Zahtjeva

Kako bi podnijeli zahtjev za povrat plaćenih troškova sterilizacije ili kastracije, vlasnici pasa i mačaka trebaju slijediti sljedeće korake:

 1. Prikupiti potrebnu dokumentaciju:
  Osobnu iskaznicu ili uvjerenje o prebivalištu.
  Dokaz da je pas čipiran (europska putovnica psa).
  Račun za izvršene troškove sterilizacije ili kastracije.
  Broj žiro/tekućeg računa na koji će se izvršiti uplata.

 2. Podnijeti zahtjev: Zahtjev se podnosi u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Gola. Zahtjev uključuje navedenu dokumentaciju i mora biti predan do 1. prosinca 2022. ili do utroška planiranih sredstava u općinskom proračunu.

Financiranje i Sredstva

Sredstva za sufinanciranje sterilizacije i kastracije osigurana su u Proračunu Općine Gola za 2022. godinu. Zahtjevi se zaprimaju i obrađuju u Jedinstvenom upravnom odjelu, koji vodi evidenciju o odobrenim zahtjevima i utrošku sredstava. Na ovaj način Općina osigurava transparentnost i učinkovitost provedbe ove mjere.

Važnost i Prednosti Sterilizacije i Kastracije

Sterilizacija i kastracija kućnih ljubimaca ključni su koraci u kontroli populacije pasa i mačaka. Ove mjere ne samo da smanjuju broj neželjenih i napuštenih životinja, već i pomažu u sprečavanju određenih zdravstvenih problema kod ljubimaca, poput tumora i infekcija. Također, sterilizacija i kastracija doprinose smanjenju agresivnog ponašanja i lutanja životinja, što dodatno povećava sigurnost zajednice.

Zaključak

Općina Gola je prepoznala važnost odgovornog vlasništva kućnih ljubimaca i poduzela konkretne korake kako bi pomogla svojim građanima. Sufinanciranjem sterilizacije i kastracije pasa i mačaka, Općina nastoji poboljšati kvalitetu života ljubimaca i njihovih vlasnika te stvoriti sigurniju i zdraviju zajednicu.

Za više informacija i detalje o podnošenju zahtjeva, posjetite službenu web stranicu Općine Gola.


Općina Gola nudi sufinanciranje sterilizacije i kastracije pasa i mačaka od 2022. Vlasnici s prebivalištem u općini, čipiranim psima, i bez dugovanja mogu podnijeti zahtjev s potrebnom dokumentacijom do 1. prosinca ili do iscrpljenja sredstava.