Sterilizacija ili kastracija mačaka

png

Sterilizacija ili kastracija mačaka nosi puno više dobrobiti od same prevencije tjeranja, odnosno sprečavanja trudnoće.

Kod mačaka (ženki) kastracija je pojam koji obuhvaća kirurški zahvat vađenja jajnika i/ili maternice iz trbušne šupljine u općoj anesteziji. Kod mužjaka kirurški se odstranjuju testisi s pripadajućim strukturama.

Najprije tu treba spomenuti prerazmnožavanje kao čest problem u urbanim sredinama. Zatim, su tu mnoge zarazne i parazitarne bolesti. Valja spomenuti i to da pravodobnom kastracijom, dakle prije prvog perioda tjeranja, preveniramo nastanak malignih tumora na sisama u velikoj mjeri. Osim toga, kastracijom preveniramo i upalne promjene na maternici koje u starijih mačaka mogu kao i spomenuti tumori biti za život opasna stanja. Kod mužjaka kastracijom preveniramo probleme s prostatom, skrotalne tumore, neke bolesti mokraćnog
sustava i drugo.

Osim ovih medicinskih razloga, kod mačaka postoje i značajni problemi vezani uz ponašanje pri tjeranju i parenju. Često mužjaci tada postaju agresivni, obilježavaju mokraćom teritorij i ulaze u međusobne sukobe. Razne ozljede kao što su ogrebotine i ugrizi završe gnojnim upalama. Osim toga često je i mršavljenje zbog neredovite prehrane. Ponašanje mačaka u fazi tjeranja fokusirano je na parenje, pa životinje postaju neopreznije i to dovodi do čestih traumatoloških stanja.

Za zaključiti je da je kastracija mačaka bezbolan zahvat koji poboljšava kvalitetu života jedinki i sprečava vrlo ozbiljne zdravstvene probleme.

 

Tomislav Poje DMV univ.mag.chirurg.