Trovanje – 5 stvari koje imate kod kuće, a mogu biti opasne

png

Mnoge stvari koje imamo u svom domu čine se potpuno bezopasne, no mogu biti itekako štetne po zdravlje naših ljubimaca. Nije tajna da će neke životinje iz dosade ili zbog dobrog okusa pojesti svašta, no donosimo Vam listu tvari koje naši ljubimci ne bi smjeli konzumirati.

  1. ČOKOLADA

Čokolada se nalazi na vrhu liste trovanja, primarno kod pasa koje mami okus iste. Mačke se također mogu otrovati njome, no nešto rjeđe obzirom da ih manje privlači njen okus. Teobromin i kofein glavne su štetne tvari (također i zrnca kave i kakaa). Omjer istih ovisi o vrsti čokolade.

Simptomi koji se pojavljuju pri trovanju čokoladom su:

  • povraćanje i/ili proljev
  • opća slabost
  • povećani unos vode i/ili mokrenje
  • napadaji
  • povišeni krvni tlak
  • bradikardija, aritmija

Najvažnije što vlasnik može napraviti je što prije kontaktirati veterinara uoči li ove simptome.

  1. IBUPROFEN

Jedna od najčešćih greški vlasnika ljubimaca je davanje životinjama lijekove namijenjene ljudskoj upotrebi, a najčešći lijek koji vlasnici daju je ibuprofen. Važno je napomenuti da već vrlo male količine mogu izazvati proljev, povraćanje, ulceracije na želucu, krvarenja u probavni trakt. Pri dovoljno visokim koncentracijama može izazvati trajno oštećenje bubrega i oštetiti centralni živčani sustav što dovodi do kome i uginuća životinje.

Mačke su dva puta osjetljivije od pasa obzirom da da nemaju enzime koji bi pomogli u razgradnji lijeka.

Liječenje podrazumijeva pokušaj izazivanja povraćanja, prevencija i liječenje ulkusa želuca, zatajenja bubrega i oštećenja središnjeg živčanog sustava.

Prognoza je dobra ukoliko se s liječenjem krene što prije.

  1. XYLITOL

Xylitol je tvar koja se nalazi u žvakaćim gumama, nekim slasticama, bombonima,  pasti za zube. Može biti jako štetan za vaše ljubimce

Konzumiranje ove tvari može dovesti do naglog pada šećera u krvi i posljedičnog zatajenja jetre.

Početni simptomi trovanja uključuju povraćanje, slabost, depresiju, poteškoće u kretanju, komu i napadaje koji se najčešće javljaju unutar 30 minuta od konzumiranja xylitola.

  1. GROŽĐE I GROŽĐICE

Grožđe i grožđice pomalo su misteriozni trovači. Djelomično je nepoznato kako i zašto su toksični, no vrlo male količine ovih namirnica mogu dovesti do trovanja, dok neki psi mogu pojesti velike količine bez ikakvih posljedica.

Prognoza ovog trovanja ovisi o osjetljivosti jedinke.

  1. BILJKE

Mnoge kućne biljke izgledaju prekrasno, no veoma su štetne za naše ljubimce. Prvenstveno za mačke koje ne mogu odoljeti grickanju istih. Neke od najotrovnijih su ljiljani, tulipani, palme, oleandar.

Znakovi trovanja obično uključuju pojačano slinjenje i povraćanje. Već male količine ljiljana mogu uzrokovati zatajenje bubrega u mačaka.

  1. RODENTICIDI

Trovanje rodenticidima vjerojatno je najčešće trovanje na našem području. Uglavnom su to slučajna trovanja zbog okusa otrova koji je sladak kućnim ljubimcima.

Rodenticidi mogu izazvati unutarnje krvarenje, visoke koncentracija kalcija u organizmu, oticanje mozga, stvaranje smrtonosnih doza plina u organizmu životinje i zatajenje bubrega.

Veoma je važno držati mamke za glodavce podalje od dohvata kućnih ljubimaca, a ako već dođe do konzumiranja istih kontaktirati veterinara što je prije moguće.

dr.vet.med Kristina Pirc