Važnost sistematskog pregleda za zdravlje vašeg ljubimca

png

Svi se slažemo da želimo da naši kućni ljubimci žive sretnije, zdravije i duže. Dokazano je da je to moguće samo uz kvalitetnu prevenciju u veterinarskoj medicini. Za puno preventivnih mjera svi već znamo; cijepljenja, rješavanje unutarnjih parazita, vanjskih parazita (krpelja, buha, komaraca…), kvalitetna prehrana, kontrola tjelesne težine. Sve to nazivamo PRIMARNOM prevencijom.

U posljednje vrijeme se sve više popularizira SEKUNDARNA prevencija, a to je otkrivanje oboljenja u ranom stadiju bolesti, radi pravovremenog sprečavanja progresije tih bolesti. Svaka ozbiljnija veterinarska ambulanta nudi SISTEMATSKI pregled. No, on mora biti kvalitetan. Da bi sistematski bio kvalitetno odrađen, prvo je i najvažnije da se naruči telefonski ili mailom, jer sistematski traje otprilike sat vremena. On mora uključivati pregled, vađenje krvi i analiza kompletne krvne slike, biokemijske pretrage i to vrlo velik broj parametara (mi nudimo 17), SDMA – specifični enzim za rano otkrivanje problema s bubrezima, T4 hormon štitnjače, analiza urina (koji vlasnik sam skupi, mi pri dogovoru za termin objasnimo kako). Slijedi ultrazvuk abdomena, EKG srca, te RTG prsnog koša po potrebi (gdje ujedno mjerimo i veličinu srca). Kod mačaka test na FIV i FeLV (mačja sida i leukemija) ,ako nije to već rađeno prije.

Nakon svega toga puno se toga može zaključiti, moramo porazgovarati s vlasnikom, a i dogovaramo se za sljedeći sistematski, koji je obično, ako je sve u redu, iduće godine. Kome preporučujemo SISTEMATSKI? Svima starijim od  7 godina jer su to pokazale brojne studije, međutim i mlađima, pogotovo koji su preboljeli neku težu bolest i td.