Poremećaji mokrenja kod kućnih ljubimaca

png

Ponukani činjenicom da mnogi vlasnici pasa i mačaka još uvijek ne opažaju nepravilnosti kod mokrenja svojih ljubimaca, odlučili smo vam napisati kratku crticu o tome kako što prije primijetiti bilo kakav poremećaj mokrenja te pravodobno reagirati. Vrlo često pitanje kod veterinara je: „Jeste li primijetili promjenu u boji mokraće?“ To se pitanje najčešće odnosi na danas vrlo čestu piroplazmozu (babeziozu). Bez obzira na babeziozu, vlasnik bi s vremena na vrijeme morao pogledati boju mokraće svog ljubimca. To je relativno lak zadatak za vlasnike pasa, ali znatno teži za većinu vlasnika mačaka.

Normalna mokraća je prozirna i žuta. Ako mokraća nije prozirna, nego mutna, postoji vjerojatnost upale mokraćnih putova i drugih problema. Ako je mokraća intenzivno žuta, crvena, pa čak do boje kave, stvar je ozbiljna. To je znak za uzbunu i odlazak veterinaru. Ne smije se zanemariti ni pojava blijede do bezbojne mokraće, koja može biti znak uznapredovalih upalnih ili degenerativnih procesa u bubregu, ili nekog od oblika šećerne bolesti.

 Važno je promotriti i količinu mokraće koja može, ali i ne mora imati veze s duljinom samog akta mokrenja. Dakle, vlasnik psa ili mačke može uvidjeti povećanu ili smanjenu količinu mokraće nakon mokrenja na nekoj neupijajućoj podlozi (beton, asfalt). Osim promjene boje i količine mokraće, možete zamijetiti i promjene u načinu mokrenja vašeg ljubimca. Mokrenje mora biti bezbolno, dakle životinja se bez puno pripreme pomokri na najčešće već poznatim mjestima. Ako se životinja puno namješta prije mokrenja, vidno istiskuje mokraću i pritom često zacvili, to je znak za uzbunu i odlazak veterinaru zbog mogućih kamenaca.

Da rezimiramo, sve nagle ili postepene promjene u kvaliteti mokraće i načinu mokrenja vašeg ljubimca pokušajte na vrijeme zamijetiti i pravodobno reagirati odlaskom u veterinarsku ambulantu. Pravovremena reakcija može značajno pomoći u očuvanju zdravlja vašeg ljubimca i spriječiti ozbiljnije zdravstvene probleme.

Tomislav Poje DMV univ.mag.chirurg.