Putovanje s kućnim ljubimcima

png

Stiže vrijeme godišnjih odmora i odlučili ste povesti i Vašeg krznenog prijatelja, putujete na izabranu lokaciju i pitate se kako učiniti put sigurnijim i manje stresnim za Vašeg kućnog ljubimca? Odlučili smo Vam dati nekoliko savjeta kako bi kompletan put prošao bezbrižnije. 


Planiranje putovanja s ljubimcima

Prije svega, planirate li na duži put, bilo bi dobro da životinju polako prilagođavate na vožnju automobilom. Najprije krenite s kraćim relacijama kako bi se životinja polako priviknula na boravak u autu. Prvenstveno, sigurnost je najbitnija te bi životinju trebalo prevoziti u transporterima ili kavezima kako bi se onemogućilo ometanje vozača i divljanje životinje po autu. Također, na tržištu postoje i opcije ogrlica gdje je životinja vezana u autu, što je svakako sigurnije od opcije da životinja bude potpuno puštena. Kada se radi o mačkama svakako je najbolje da se prevoze u transportnim boksevima što im je i najmanje stresno.

Veoma je bitno spremiti sve što Vam je potrebno za životinju na lokaciji za godišnji odmor. To uključuje hranu, zdjelice, krevetiće i ostale potrebne stvari. Veoma je važno da životinja u novoj okolini ima nešto „od doma“ kako bi se osjećala sigurnijom i opuštenijom.

Putovanje s ljubimcima

Što se tiče samog puta, veoma je važno organizirati stanke gdje ćete, ovisno o vrsti životinje, istu nahraniti, dati joj vode, prošetati je da obavi nuždu itd. Npr. ako se radi o psu, nužno je stati svakih 2 sata, životinju prošetati, dati joj vode i opustiti je. Ako je Vaša životinja sklona povraćanju i mučnini tijekom putovanja ili je pod ekstremnim stresom, obratite se Vašem veterinaru te pomognite životinji s lijekovima ili tvarima na prirodnoj bazi. Veoma je važno da životinja prije samog puta bude zdrava i spremna za put. 

Bilo bi dobro da je pregledana od strane veterinara ako imate bilo kakve sumnje u zdravstveno stanje. Također, kod kroničnih pacijenata koji su na nekoj od terapija veoma je važno uzeti sve lijekove sa sobom u količini koja Vam je potrebna za vrijeme Vašeg godišnjeg odmora. Životinju ni u kojem slučaju nemojte ostavljati u autu bez nadzora, posebice za vrijeme ljetnih vrućina. Temperatura u autu veoma brzo postigne enormne vrijednosti koje mogu biti kobne za Vašeg ljubimca. Tijekom cijelog putovanja bitno je da je temperatura u autu optimalna te da se životinju minimalno ometa.

Pri dolasku na destinaciju pustite životinju da se lagano prilagodi na novu lokaciju te uživajte u ostatku godišnjeg odmora. Prije samog putovanja naoružajte se sa strpljenjem i zapamtite da je Vašem prijatelju uvijek lijepo provoditi vrijeme s Vama, ma gdje god to bilo. Ako nemate opciju povesti ga sa sobom, nađite im smještaj u hotelima za pse ili mačke, nađite im čuvalice i omogućite im da im boravak bez Vas bude što ugodniji i sa što manje stresa.

Dr.med.vet. Kristina Pirc