Sve što trebate znati o kunićima kao kućnim ljubimcima

png

Sve češće ljudi se odlučuju za nabavku kunića kao kućnog ljubimca. Stoga, osjećamo potrebu približiti tu vrstu s veterinarskog aspekta. Kunići su društvene životinje i preporučeno je držati ih u parovima ili skupinama.

Najbolja kombinacija je mužjak i ženka, a budući da su kunići poznati po svojim reproduktivnim sposobnostima, sterilizacija/kastracija je obavezna. Istospolni parovi se mogu držati zajedno, ali oni imaju tendenciju da se tuku osim ako su od malena zajedno. Međusobno će se bolje slagati ako su sterilizirani odnosno kastrirani. Ne bi se smjeli odvajati jer se mogu tući nakon što ih se vrati zajedno.

Sterilizacija je također korisna za zdravlje, posebno za ženke. Tumori i infekcije maternice su česti u starijih ženki (iznad 3 godine). Sterilizacija u mlađoj dobi smanjuje i rizik od bolesti mliječne žlijezde (tumori). U intaktnih se ženki često javlja hormonalni poremećaj nazvan lažna trudnoća. Kunići koji dostignu spolnu zrelost vrlo često imaju tendenciju braniti svoj teritorij od drugih kunića, ostalih životinja pa i čovjeka. Nakon sterilizacije/kastracije oba spola postaju lakša za držanje. Označavanje teritorija se smanjuje, te ih je lakše učiti (trenirati). U muških kunića, kastracija se može obaviti kada se spuste testisi, što znači najranije s 4 mjeseca. Ženke se steriliziraju kada dostignu spolnu zrelost, dakle najranije sa 6 mjeseci, ali ovisi i o veličini i pasmini. Nakon kastracije, mužjaka se preporučuje držati odvojeno od intaktne ženke bar naredna 4 tjedna jer u tom razdoblju može zadržati svoju reproduktivnu sposobnost.

Često se kod vlasnika pojavljuje pitanje rizika anestezije kod kunića. Za svaku životinju anestezija nosi i određeni rizik. Međutim, anesteziološke tehnike i lijekovi su sve sigurniji, tako da je i rizik sveden na minimum. U našoj ambulanti imamo velikog iskustva u anesteziranju kunića i drugih malih sisavaca. Česti su nam pacijenti i obavljamo operacijske zahvate na njima, posebno sterilizacije i kastracije koje zahtijevaju opću anesteziju.

T. Poje mag.univ.chirurg. DMV