Sredstva protiv vanjskih parazita kod kućnih ljubimaca

png
dog se igra u travi otto koprivnica

Najbolji proizvodi za krpelje i buhe

 

Već i vrapci na grani znaju da je zaštita protiv vanjskih parazita za naše ljubimce nužna. Iako se nekad smatralo da se životinje protiv krpelja treba zaštititi samo u proljeće i ljeto, veoma je važno to činiti tokom cijele godine. Naime, zime nisu kao prije, te su temperature previsoke i krpelji su aktivni tokom gotovo cijele godine. Buhe su česti problem, te se invazija buhama otkriva tek kada se stanje zakomplicira, koža se upali, a naši ljubimci trpe veliku nelagodu.  Na tržištu postoji niz proizvoda protiv vanjskih parazita, a odabir vrste proizvoda proizlazi iz načina života vašeg ljubimca. Važno je napomenuti da gotovo svaki proizvod djeluje 4 tjedna, te ga je veoma važno pravovremeno ponovo upotrijebiti kako bi učinkovitost bila zadovoljavajuća. 

Ampule

Ampule su možda najpoznatiji i najviše korišteni proizvod. Izuzetno su lagane za koristiti, nanose se na kožu u području lopatica i djeluju oko 4 tjedna. Na tržištu postoji više vrsta, one samo za krpelje i buhe, te i u kombinaciji i za unutarnje parazite i šugarce. Mogu se koristiti i za mlade životinje, ima ih i za mačke i za pse, kuniće, zamorčiće… Ovisno o težini vašeg ljubimca birate onu koja je za njega. Veoma je važno znati da se 5 dana prije i 5 dana poslije aplikacije ampule životinja ne smije kupati, jer se djelatna tvar distribuira po tijelu putem masnog sloja koji se kupanjem gubi. Upravo zbog toga, ampula možda nije dobar odabir kod pasa i mačaka koji se često kupaju. 

Tablete

Donedavno su tablete protiv vanjskih parazita bile tabu tema. Vlasnici ljubimaca smatrali su da im tableta može naštetiti te nisu bile toliko popularne. Danas, tablete su jedne od najtraženijih proizvoda. Izuzetno se lako primjenjuju, jako su praktične, tablete su okusa mesa te ih većina ljubimaca uzima s lakoćom, ne morate brinuti hoće li se životinja smočiti. Kao i kod ampula, i ovdje postoji mogućnost zaštite samo od buha i krpelja, ili i protiv unutarnjih parazita. Jednako kao i ampule, apliciraju se po težini životinje. Zaštita također traje 4 tjedna. 

pas se igra u travi

Ogrlice

 

Jedan od proizvoda su i ogrlice. Ogrlice su primamljive vlasnicima jer najdulje traju, čak i po 8 mjeseci. Problem kod ogrlica je kod određenih pasmina životinja. Naime, djelatna tvar ogrlice otpušta se pri određenoj temperaturi, za koju je nužno da ogrlica bude uz vrat, tj.uz kožu vrata životinje. Dosta vlasnika smatra kako ogrlica ne djeluje, ali je prelabavo postavljena, nije u kontaktu s kožom, te se djelatna tvar uopće ne otpušta. Također, dosta je teško postići to kod izrazito čupavih životinja s jako puno dlake. Kod takvih životinja ogrlice nisu prvi odabir, već bi se trebala aplicirati ampula ili tableta. 

Sprejevi

 

Sprejevi kao takvi najbolji su odabir kod izrazito malih životinja kod kojih je, zbog male tjelesne težine, nemoguće aplicirati neki od gore navedenih proizvoda. Neki od sprejeva mogu se koristiti od 2,3 dana starosti i odličan su odabir kod štenaca i mačića kod invazije buha u najranijoj dobi.

 

Kristina Pirc, Dr.med.vet.